A zámia

A zámia (Zamioculcas zamiifolia) vagy kertész berkekben használatos nevén csak Zamio, egy rendkívül strapabíró, önjelölt kertészeknek is kiváló, dekoratív, és egyben igénytelen növény. Tapasztalataim alapján tönkretehetetlen (persze bizonyos határokon belül). Jól érzi magát bárhol, csak pár alap dolgot tiszteletben kell tartani vele kapcsolatban.

Ne öntözzük túl! 

Amennyiben nem volt még szerencséd e pompás növény átültetéséhez, nem tudhatod, de a talajban raktározó gumóiban vizet tárol, emiatt nem igényel különösebb öntözést. Agglegény barátainknak bártan meglephetjük vele, mert 2-3 hétig is bírja víz nélkül. 

A Zámia tökéletesen illik egy modern minimalista designú irodába vagy lakásba. Egy színes kaspóval, vagy magas növénytartóba helyezve az iroda vagy a lakás dísze lehet.

Nem szereti a hideg, huzatos helyeket! 

Bármennyire is szeretnénk terebélyes Zamiónkat megmutatni a hozzánk érkezőnknek, véletlenül se tegyük őt a bejárati ajtó, vagy ablak közelébe. Hiszen a huzatot és az tűző napfényt nem kedveli. Utóbbi esetben majdnem fehérre is ki tudnak fakulni levelei. Tegyünk inkább a szoba közepére, ott is ugyan úgy tudnak benne gyönyörködni a hozzánk ékezők. Kedveskedhetünk neki, ha napfényes helyre tesszük, ugyanis kedveli a szűrt fényt. Tartsuk  szobahőmérsékleten (18–24°C) , de egy hűvösebb folyosón is megél, ha nincs huzatban.

Ne ültessük át folyton!

Bármennyire is csábító, hogy szép nagyra nőtt Zamiónkat kettéosszuk, hogy legjobb kollegáink-szomszédaink is kapjanak belőle, nem feltétlenük jó ötlet. Sajnos, ha kettéosztunk egy tövet, külön-külön már nem biztos, hogy olyan dekoratív lesz, mint újkorában. Amennyiben szeretnénk, hogy mindenkinek legyen Zamiója a környezetünkben, inkább vásároljunk pár új növényt.

Amennyiben problémája van kedvenc zamiójával, keressen bátran!