A rákvirág

A rákvirág (Agleonema sp.) egy szerény, de levelei formája és mintázottsága miatt, bohókásnak titulált, strapabíró növény, amely könnyen alkalmazkodik környezetéhez. Tapasztalataim alapján ő is a „tönkretehetetlen” növények csoportját gyarapítja, kártevő és kórokozó nem igen támadja meg. Jól érzi magát bárhol, kifejezetten jól tűri a forgalmasabb helyeken ért bántalmakat. Különböző színű és mintázottságú fajták és változatok vannak belőle. A személyes kedvenceim a ’Silver Bay’.

Tehetjük az árnyékba is?

Eltűri a számára nem kimondottan optimális fényviszonyokat, de meghálálja, ha az iroda – lakás fénnyel bőven ellátott részére helyezed. Amennyiben elegendő fény áll rendelkezésére (nem tűző napfény), akkor mintázottsága sokkal erőteljesebb lesz. Akár apró virágokat fejleszt, bár ezek nem kimondottan dekoratívak.

Nem szereti a hideg, huzatos helyeket! 

Bármennyire is szeretnénk rákvirágunkat a bejárati ajtó, vagy ablak közelébe tenni, nem jó ötlet, hiszen a huzatot nem kedveli. Tartsuk állandó szobahőmérsékleten (18–24°C), ez számára az optimális, de ha nincs rá lehetőségünk, akkor, egy hűvösebb, huzatmentes környezetben is megél, ahol a hőmérséklet állandó 15°C felett van. 

3 + 1 tipp!

Nem szereti a gyakori átültetést,

Nem bírja a túlöntözést,

Szereti a jó vízgazdálkodású talajt,

Meghálálja a tápoldatozást.

Amennyiben problémád van kedvenc rákvirágoddal, vagy szeretnél egyet az irodádba – otthonodba, keressen bátran!